Türkiye'nin Teknoloji Merkezi Olacak
131 okunma

Türkiye'nin Teknoloji Merkezi Olacak

ABONE OL
26/12/2022 19:19
Türkiye'nin Teknoloji Merkezi Olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DTTM ile Denizli Tekstil Sektöründe Yeni Bir Dönem Başlıyor

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’nin ortaklaşa finanse ettiği, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yürüttüğü Rekabetçi Sektörler Programı bünyesinde desteklenen, Denizli Teknik Tekstil Merkezi’ni (DTTM) Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açtı.

Türkiye’nin en fazla ihracat yapan ilk 8 şehri arasında yer alan Denizli’nin konvansiyonel tekstil üretiminde sahip olduğu deneyim ve birikimi tüm dünyada hızla büyüyen teknik tekstil alanında değerlendirilmesini sağlamanın yanında hem şehir hem de ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıyan Denizli Teknik Tekstil Merkezi (DTTM), sektör temsilcilerinin yanı sıra yerel ve ulusal basının yoğun ilgisiyle açıldı. 

Denizli Ticaret Odası’nın (DTO) iştiraki olan Denizli AB İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM) bünyesinde kurulan ve Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 1000 metrekarelik geniş bir alanda hizmet veren DTTM’nin açılış törenine, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Denizli Vali Vekili Mehmet Okur, AB Delegasyonu 1. Müsteşarı Angel Gutierrez Hidalgo de Quintana, önceki dönem Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AK Parti Denizli Milletvekilli Şahin Tin, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Pamukkale Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Necip Atar, Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, AK Parti İl Başkanı Yücel Güngör, MHP İl Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu ve Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan da katıldı. 

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, açış konuşmasında, Denizli’nin girişimci ve yenilikçi ruhuna güvendiğini belirterek sözlerine başladı. Başkan Erdoğan, “Merkezimizi, son 3 yıldır ilmek ilmek örerek bugünlere getirdik; işlerlik kazandırdık. Bugün de hep beraber, sizlerin huzurunda açılışını gerçekleştireceğiz. İşimiz, burayı açmakla bitmiyor; asıl şimdi başlıyor!” dedi. 

Denizli Teknik Tekstil Kümesi üyeleri tarafından özel olarak üretilen sürücü koltuğunun özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi veren Erdoğan, Denizli sanayisi olarak Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otomobili Togg’un tefrişat ve aksamlarına talip olduklarını belirtti. Başkan Erdoğan “Projemizde nihai hedefimiz, uluslararası pazarda söz sahibi olup, kendi milli ve yerli markalarımızı ortaya çıkarmaktır. Denizli Teknik Tekstil Merkezimiz, ülkemizin teknoloji dönüşüm liderlerini Denizli’mizden çıkarmak amacıyla kurulmuş yenilikçi ve modern bir teknoloji üssüdür. Bakanımıza, yolumuzu açan destekleri ve ilgilerinden dolayı teşekkür ederiz. Hayırlı ve uğurlu olsun” dedi. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise konuşmasında bir yandan ulusal kaynakları verimli bir şekilde kullanarak doğru alanlara yönlendirmeye çalışırken diğer yandan uluslararası finansman kaynaklarından da azami derecede istifade etmeye çalıştıklarını vurguladı. Bu finansman kaynaklarının başında Avrupa Birliği’yle yürütülen “Rekabetçi Sektörler Programı”nın geldiğini belirten Varank, “Bölgesel rekabet edebilirlik temasıyla birinci dönemini 2018 yılında tamamladığımız bu programla 262 yeni işletmenin kurulmasına KOBİ’lerin kullanımı için yaklaşık 10 milyar liralık bir fon oluşturulmasına vesile olduk. İkinci dönemimizde ise küresel rekabette yenilikçi ürünlerle gücümüzü arttırmayı hedefleyerek, programın odağını rekabetçilik ve yenilikçilik olarak belirledik. Bu dönemde 41 farklı projeye yaklaşık 2,5 milyar lira katkı sunacağız.” diye konuştu.

Denizli’de tekstil sektörünü odağına alan örnek bir proje olan “Teknik Tekstile Dönüşüm Projesini” yürüttüklerini ifade eden Varank, proje şemsiyesi altında birçok başlıkta KOBİ’lerin altyapılarını ve yenilikçilik kapasitesini güçlendireceklerini söyledi.

Bakan Varank projenin en önemli çıktısının açılışı yapılan merkez olduğunu aktararak, tekstilin milli gelire katkısı, sanayi üretimindeki payı, sağladığı istihdam ve yatırımlar anlamında ülkenin en önde gelen sektörlerinden bir tanesi olduğunu vurguladı.

“‘Tekstili bırakmamız lazım’ diyenler vardı”

Tekstil ve hazır giyimde Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin en büyük 3 tedarikçisi arasında yer aldığına dikkati çeken Varank, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz günlerde açıklanan güncel verilere göre tekstilde bir rekora daha imza atarak ilk 11 ayda 9,5 milyar dolarlık ihracat yapmayı başardık. Ancak eski iş yapma alışkanlıklarımız ve ürünlerimizle bu başarıyı da elbette sürdürülebilir kılmamız mümkün değil. Biz tabii tekstil hazır giyim, konfeksiyon alanlarına gerçekten oldukça önemli yatırımlar yaptık. Firmalarımızın bu alanlarda ileriye gitmesi için onları destekledik. Geldiğimiz noktada en fazla dış ticaret fazlası veren sektörlerden bir tanesi de tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü.” 

Bakan Varank’a konuşmasının ardından tesiste üretilmiş teknik tekstil ürünü saat hediye edildi. Sonrasında Bakan Varank ile protokol üyeleri, kurdele keserek tesisin açılışını gerçekleştirdi. Tesiste incelemelerde bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın sembolik olarak düğmeye basmasıyla da makine parkı çalışmaya başladı. Bakan Varank, “İnşallah burada üretilen ürünler sektöre büyük katma değer sağlayacak. Şehrimizin ve ülkemizin tekstil sektöründeki rekabet gücünü artıracak bu tesisi girişimcilerimizin, yatırımcılarımızın hizmetine sunuyoruz. Hayırlı olsun” dedi.

Daha teknolojik, zengin ve daha rekabetçi bir ekosistem oluşturuluyor

DTTM’deki hizmetler eğitim, danışmanlık ve mentörlük, kümelenme, makine ve ekipman kullanımı ile ölçme ve analiz olmak üzere beş grup altında planlandı. Kümelenme yaklaşımıyla da küresel rekabetin bir parçası olmak için teknik tekstil çalışmalarına ağırlık veren tekstil sanayicilerine öncülük ediyor.

DTTM, benzersiz makine parkıyla, teknik tekstilde prototip üretme imkânı sunacak; Denizli’nin, bölgenin ve ülkenin danışmanlık, eğitim ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılamak için başvurulabilecek en modern ve kapsamlı ilk ve tek adres olacak.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli