Robotik Kalp Cerrahisi ile Ağrısız ve Hızlı İyileşme Mümkün
95 okunma

Robotik Kalp Cerrahisi ile Ağrısız ve Hızlı İyileşme Mümkün

ABONE OL
25/01/2023 09:10
Robotik Kalp Cerrahisi ile Ağrısız ve Hızlı İyileşme Mümkün
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Robot teknolojileri günümüzde kalp hastalıklarının tedavisinde de kullanılıyor ve göğüs kafesinin açılmasına gerek olmadan küçük kesilerle gerçekleştirildiği için; kısa sürede iyileşme, daha az ağrı, daha az yara izi gibi önemli avantajlar sağlıyor. Genç yaştaki kalp hastaları, kadınlar ve iş temposu yüksek olan bireyler tarafından da sıkça tercih edilen robotik kalp ameliyatları pek çok hastalık için uygulanabiliyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Prof. Dr. Burak Onan, robotik kalp cerrahisi ile ilgili önemli bilgiler verdi. 

Kozmetik kaygılar son buluyor

Robotik kalp cerrahisi; özel olarak geliştirilmiş robotik cerrahi sistem yardımıyla, göğüs kafesinde açılan 8-10 mm’lik küçük deliklerden robotik aletler kullanılarak, yüksek çözünürlüklü bir kamera yardımıyla gerçekleştirilen en ileri cerrahi yaklaşımdır. Göğüs kemiği (iman tahtası adı verilen) önden açılmaz, yani kapalı kalp ameliyatları arasındadır. Hastanın sağlıklı bir ameliyat geçirmesi ve sorunsuz bir iyileşme dönemi çok önemlidir. Kritik olan nokta ameliyat sırasında daha az travmadır. Yani kesiler ne kadar küçükse iyileşme o kadar çabuk olmaktadır. Robotik kalp ameliyatı minimal invaziv (mini-kesiler ile yapılan kapalı kalp operasyonlarının) ameliyatların en az cerrahi travma oluşturan şeklidir. Çok küçük delikler yardımıyla ameliyat yapılmaktadır ve bu teknik mini kesilerle yapılan tüm operasyonlardan daha hızlı yara iyileşmesi sağlar. Bu da ameliyat sonrası iyileşmeyi hızlandırır ve üstün kozmetik sonuçlar verir. Hasta bir süre sonra ameliyat geçirdiğini dahi unutmakta, psikolojik olarak da oldukça rahat bir süreç geçirmektedir. 

Günümüzde birçok kalp ameliyatında kullanılabiliyor

Robotik cerrahi günümüzde uygun olan kalp hastalıklarının birçoğuna uygulanmaktadır. Koroner arter bypass ameliyatlarında, mitral ve triküspit kapak tamirleri ya da kapak değişimi ameliyatlarında, kalp içindeki deliklerin kapatılmasında ve tümör ameliyatlarında robotik cerrahi yapılabilmektedir. Ayrıca, uygun hastalarda kalp içindeki deliklerin kapatılması, tümör ameliyatları, atriyal fibrilasyon için ablasyon işlemleri, sol atriyal apendiksin kapatılması ve sol atriyal remodelling prosedürleri güvenli ve etkin bir şekilde yapılabilmektedir.

Cerrahi deneyim çok dönemli

Robotik kalp cerrahisi robotik cerrahi sistemlerinin bulunduğu robotik cerrahi merkezlerinde uygulanır. Bu ameliyatların yapılabilmesi için merkezde alanında uzmanlaşmış anestezi doktorları, ameliyat hemşireleri, perfüzyonistler ve robotik kalp cerrahlarının bulunması gerekir. Robotik cerrahi bir ekip işi olup, güvenli merkezlerde uygulanmaktadır. Merkezlerin senede 50’den fazla robotik kalp ameliyatı yapması o merkezin aktif bir robotik kalp cerrahisi merkezi olduğunu gösterir.  

Her hasta uygun olmayabilir

Robotik cerrahi olacak hastaların bu yönteme uygun olup olmadıkları bu yöntemi aktif olarak uygulayan robotik kalp cerrahları tarafından değerlendirilir. Robotik cerrahiye karar verme aşamasında fizik muayene bulguları ve radyolojik görüntüleme çalışmaları çok kıymetlidir. Hastaların ekokardiyografi, anjiyo ve tomografi tetkikleri de değerlendirilmelidir. Elektif bir kalp ameliyatı olunacaksa yani operasyon acil değil ise kişi robotik cerrahi adayı olabilir. 

Günlük yaşama kısa sürede dönüş  

Robotik cerrahi; kalp ameliyatının riskini artırmaz, aksine tecrübeli ellerde daha fazla fayda sağlar. Her kalp cerrahının robotik cerrahi ile uğraşmadığının unutulmaması gerekir. Ameliyat sonrasında hastalar cerrahi yoğun bakıma alınır ve takipleri sağlanır. Hasta ameliyat sonrası dönemde herhangi bir sıkıntı olmaması halinde en kısa sürede servis odasına alınır. Bir süre daha servis şartlarında takip edilen hasta en uygun zamanda önerilerle taburcu edilir ve kontrol randevusu planlanır. Robotik cerrahi tekniği kalp cerrahisinde güvenli bir yaklaşımdır. En önemli avantajı çok küçük kesiler kullanılmasından dolayı travmanın daha az olması ve ameliyat sonrası sürecin daha hızlı geçmesidir. Ameliyat sonrasında hastaların günlük yaşamlarına dönüşü daha hızlı olmaktadır. 

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli