İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Psikososyal Destek İle Depremzedelerin Yüreğindeki Yaraları Sarmak İçin Çalışıyor

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye’yi sarsan büyük deprem sonrası “Psikososyal Destek” vermek için sahada çalışmalarına devam ediyor. İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür ile birlikte Malatya’ya giden gönüllü ekip psikolojik ilk yardım desteği vermek ve depremzedelerin yüreğindeki yaraları sarmak için çalışıyor.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Psikososyal Koruma, Önleme ve Krize Müdahale Ekibinde yer alan 102 gönüllü Rehber Öğretmen/Psikolojik Danışman grubu ile psikososyal destek çalışmaları başlatıldı. Malatya Niyazi Mısri Sosyal Bilimler Lisesi’ne yerleşen ekipler ilk olarak sahadaki acil ihtiyaçları saptayarak işbirliği mekanizmaları kurdu. İhtiyaçlara ilişkin ana hedefler belirlendikten sonra ekip; İzmir’de görev yapan Milli Eğitim Bakanlığı Psikososyal Destek Çalışmaları Koordinatörü Cevahir Çakır ve İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür’ün koordinesinde yapılacak çalışmalara ilişkin bir plan oluşturdu. 10’ar kişilik ekiplerde yer alan psikolojik danışmanlar deneyimlerini tüm grupla paylaşarak, oluşturulacak yol haritasına yön verdi. Ekip ilk olarak, Şeker Fabrikası, Büyükşehir Belediyesi Fuar Alanı ve Niyazi Mısri Sosyal Bilimler Anadolu Lisesi’nde kurulan çadırlarda yaşayan depremzedelere yönelik çalışmalar gerçekleştirdi. Ertesi gün belirlenen alanlardaki tüm depremzedelerin çadırları ve odaları ziyaret edilerek psikolojik ilk yardım hizmeti sunuldu. Ekip aynı zamanda yaşamsal ihtiyaçlarının yetkililere iletilmesinde, gelen yardımların tasnif edilmesinde ve depremzedelere iletilmesinde sorumluluklar üstlendi.

Grup çalışmaları ve bireysel görüşmeler için 12 çadır kuruldu

Depremzedelerin psikolojik ilk yardım hizmetlerine erişebilmeleri amaçlanarak Psikososyal Destek Grup Çalışmaları ve Bireysel Görüşmeler için 12 adet çadır hızlı bir şekilde hazır hale getirildi.  Ertesi gün, Psikososyal Destek Grup Çalışmaları 3-6, 7-11, 12-18 yaş aralıklarına ayrı ayrı hizmet verecek şekilde başladı ve bireysel görüşmeler randevu sistemine bağlandı. Çadır ziyaretlerinde yakınlarını kaybeden ya da psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğu tespit edilen kişiler bireysel görüşme ve grup çalışmalarına yönlendirildi. Fuar alanında yer alan 1.000 kişilik konferans alanında çocuklara yönelik dans, şarkı söyleme, yüz boyama, kolektif resim yapma vb. gibi birçok etkinlik planlandı ve psikososyal destek grup çalışmalarına katılmak için bekleyen çocuklara alternatif bir etkinlik alanı oluşturuldu. İlk günlerde bu çalışmalara katılmakta tereddüt eden çocuklar ve aileleri etkinlikler başladıktan sonra çadırların önünde kuyruklar oluşturarak etkinlikleri gerçekleştiren psikolojik danışmanlarla güçlü bir bağ kurdu.

Psikososyal Destek Çalışmaları için ekiple birlikte ilk günden itibaren sahada bulunan İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Mücahit Yentür, grup çalışmalarında ekibe destek verdi. Hayati ihtiyaçlar kadar psikolojik ihtiyaçların da öneminin her zaman altını çizen Yentür, Milli Eğitim Bakanlığının hayata geçirdiği “Psikososyal Destek Eylem Planı” sayesinde bölgede bulunan depremzede öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik yürütülen psikososyal destek çalışmalarını son derece önemsediklerini ifade etti.

 

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı